Müzeler

Sakız Adası müzeler yönünden oldukça zengindir. Bunun nedeni, adaya pek çok devletin tarih boyunca sahip olmasıdır. Bu müzeler şu şekilde sıralanabilir:

Damla Sakızı Müzesi

Adada yer alan ve üretimi – ticareti sayesinde ada sakinlerini ihya eden damla sakızı, bugün bile sıklıkla kullanılan yemek malzemelerinden bir tanesidir. Damla sakızı müzesi de, bu bakımdan oldukça önemlidir. Tarih boyunca bu sakız ile yaşanan olaylardan geriye kalanlar, bu müzede ziyaretçilere sunulmaktadır.

Korais Kütüphanesi

Korais Kütüphanesi, Yunanistan’da yer alan en önemli ve en büyük kütüphanelerden bir tanesidir. Bu kütüphane, yunan bilim adamı Adamantios Korais tarafından kurulmuştur. 1700’lü yıllara rastlayan yapımından bu yana yıllar içinde çeşitli restorasyon çalışmalarına maruz kalsa da, ilk yapıldığı günkü ihtişamı ve güzelliği korumaya devam etmektedir.

Kütüphanede Korais’e ait el yazması eserler, önemli bilim kitapları, diğer bilim adamlarının bağışladığı kıymetli eserler ile, tablo, harita gibi malzemeler de bulunmaktadır. Bugün kütüphanede 150.000 civarında el yazması, fotoğraf, dergi, gazete, harita vs. arşiv yer almaktadır. Bu da kütüphanenin önemini daha da artırmaktadır.

Citrus Müzesi

Narenciye Müzesi olarak da bilinen Citrus Müzesi, Sakız Adası Müzeleri arasında, en çok sevilen ve ilgi çeken müzelerden bir tanesidir. Adada yetişen ürünlerin, aynı zamanda bu ürünlerin üretim bilgilerinin yer aldığı bu müze, turunuzun en keyifli bölümü olabilecek potansiyele sahiptir.

Arkeoloji Müzesi

Sakız Adası müzeleri arasında önemli bir yere sahip olan Arkeoloji Müzesi, 1960’lı yıllar içinde inşa edilmiş olup, planları sakız adalı tarihçi Konstantinos Trupanis tarafından yaptırılmıştır. Mimari planlar ise Antonaki çifti tarafından yapılmıştır.

1987 yılı itibariyle yer sıkıntısı yaşanması dolayısıyla, bir süre kapalı kalmış olan müze, gerekli çalışmalar neticesinde yeniden açılmıştır. Frank mahallesinde yer alan ünlü Makedon mezarı da bu müzede ziyaretçilere açılmıştır. Müzede birbirinden kıymetli eserler sergilenmektedir.

Bizans Müzesi

Sakız Adası’nda merkezde bulunan Bizans Müzesi,19. Yüzyılda yaptırılmıştır. Aynı zamanda Mecidiye Cami adındaki Osmanlı yapısı da müzeye dahil edilmiş olup, avlu bölümünde hem Musevi hem Hıristiyan kişilere ait mezar taşları bulunmaktadır. Bu müzede yer alan en meşhur eser, 1734 yılında Michael Ckomatzas tarafından yapılan tablodur. Tabloda yer alan diğer eserler arasında Roma ve Cenevizliler dönemine ait eserler de sergilenmektedir. Bir süre önce restorasyon yapılan Bizans Müzesi, Chios tarihini ve kültürünü yansıtan öğeler yansıtması bakımından da önemlidir.

Denizcilik Müzesi

Yurt dışı turlarına kayıt yaptırdıktan sonra gezebileceğiniz müzelerden bir tanesi de denizcilik müzesidir. Tarihi bir köşkün iç kısmında yer alan bu müze, adanın merkezinde yer almakta olup, müzeye ulaşım oldukça kolaydır. Bu müzede adanın denizcilik faaliyetlerine yönelik eserler ve detaylar yer almaktadır. Müzenin kurulmasında amaçlanan, Sakız Adası’nda yıllar yılı mevcut olan denizcilik faaliyetlerinin gelişim evrelerini yansıtabilmektir. Bu sayede adanın temel denizcilik yönü vurgulanacak ve gelecek nesillere aktarılabilecektir. Çeşitli dönemlerde kullanılan denizcilik faaliyetlerinden geriye kalanlar ve küçük gemi maketleri bu müzede görülebilmektedir.

Kalimasia Folklorik Müzesi

1995 yılı itibariyle kültürel öğelerin bir araya getirilmesi, bir müze fikrini ortaya çıkarmıştır. Adada geçmişten bugüne yaşanan olayların, istilaların ya da geriye kalmış tarihsel kalıntıların folklorik ve kültürel yanları, bu müze sayesinde bir arada tatilciler tarafından görülebilmektedir. Başlangıçta son derece geleneksel malzemeler ile yapımına başlanan müze, zamanla geliştirilmiştir. İç bölümü kunduracı, terzi, berber, mumcu, yorgancı gibi farklı meslek dallarının çalışmalarını ve çalışma şekillerini yansıtan detaylar ile doludur. Aynı zamanda bunların yanında bir de tarla sergisi bulunmaktadır.

Bir cevap yazın